Това е третото най-топло лято у нас за последните няколко десетилетия.

...
Това е третото най-топло лято у нас за последните няколко десетилетия.
Коментари Харесай

Това е третото най-топло лято у нас от десетилетия

Това е третото най-топло лято у нас за последните няколко десетилетия. Лятото на 2012 година е най-топлото в България, следвано от това през 2007 година, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция климатологът Симеон Матев, който е основен помощник лекар в катедрата “Климатология, хидрология и геоморфология ” към Геолого-географския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски ”.

Симеон Матев е създател и е един от създателите на платформата за просвета “Климатека “.

“Изминалото лято в Европа беше най-топлото, само че у нас не е най-топлото и може би ще е на трето място ”, посочи климатологът. Досегашният водач – 2012 година, остава ненадмината и аномалията на тогавашното лято е с доста по-голяма стойност, в сравнение с тазгодишното лято. През 2012 година в България междинните температури на всички летни месеци са били доста над нормата, като юли се откроявал с най-голяма особеност, а юни и август също са имали доста висока позитивна особеност, сподели Симеон Матев.

Юни на 2023 година у нас беше по-хладен и дъждовен, само че през юли и август температурите бяха над нормата

“През 2023 година юни е летният месец в норма, а даже тук-там в страната беше под нормата. В Западна България юни беше дъждовен и това е една от аргументите да бъде по-хладен ”, изясни основен помощник лекар Симеон Матев.

Той добави обаче, че “благодарение на юли тазгодишната особеност на лятото не можа по този начин да изпъкне, макар горещото време през юли и август, през които температурите у нас бяха доста над нормата ”.

“Заради естествения, или студен юни, тазгодишното лято не можа да се класира на първо или второ място. След 2012 година, следва 2007 година и тогава юли също е бил с доста огромна наднорменост, само че с тези две години “не можахме да се преборим ”, разяснява климатологът.

През това лято в България бяха измерени температури от 42-43 градуса по Целзий

“Ако съпоставяме със старите правила от 1961 до 1990 година, то последните лета в нашата страна са с отклонения от нормата повече от 2-2,5 градуса, а пък 2012 година е с близо 4 градуса отклоняване от тази остаряла норма. Сега, в случай че използваме новата норма, която е с към 1,5 градуса по-висока, най-топлото лято от 2012 година към този момент не е с близо 4 градуса особеност, а е с към 2,5 градуса. За сезон това е доста огромно отклоняване и по принцип при сезоните се смята, че в случай че има отклоняване, без значение дали е в плюс или минус, повече от 0,7 градуса, въпросният сезон се смята за аномален. А дали ще е студен или топъл – зависи към този момент от самата особеност ”, изясни Симеон Матев.

Той сподели, че настоящето лято у нас е запазило наклонността на последните няколко лета. То е било с доста наднормени юли и август, и с естествен юни месец. Тази наклонност я имаме от към три-четири години, посочи климатологът.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР